Szabó Szabolcs: A KLIK-et meg kell szüntetni, a helyét sóval kell behinteni!

Az Együtt reagálása Palkovics László nyilatkozatára

koznevelesAz Együtt szerint a Kliket meg kell szüntetni, és helyén teljesen más rendszert kell kialakítani, azonban nem reformláz kell, hanem végre párbeszédre és nemzeti kiegyezésre van szükség a közoktatásban. Szabó Szabolcs szerint olyan rendszert kell kialakítani, amely decentralizált, és képes arra, hogy évtizedeken keresztül működőképes maradjon.

Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól – mondta el az állami médiában Palkovics László oktatási államtitkár. Hozzátette: hogy milyen formában alakítsák át a Kliket, azt az oktatási kerekasztalon határozzák meg.

Az Együtt szerint ez az egész egy abszurdum, bár kétségkívül van annak valami diszkrét bája, hogy a fideszes államtitkár a Klik túlcentralizáltságáról beszél, miközben ők alakították ki a rendszert. Miközben mindenki mondta nekik, hogy ez így nem fog működni. Nem is működik. A Klik fenntarthatatlan, meg kell szüntetni, helyét beszántani, sóval behinteni, és valami egészen mást létrehozni helyette.

A megoldás szerintünk viszonylag egyszerű. Decentralizációra van szükség, a nagy központi vízfej helyett sok kis helyi fenntartóra, akár járási szinten, és amelyik település szeretné, az vehesse vissza az iskoláját. Azonos finanszírozási feltételek mellett kell működni valamennyi iskolának, függetlenül a fenntartójától.

Szakmai és társadalmi egyeztetésre van szükség, ahol partnerként tekint az oktatási kormányzat a pedagógusokra, szakértőkre, diákokra, szülőkre, a tanárokat képző főiskolákra és egyetemekre, ellenzéki pártok oktatáspolitikusaira és szakértőre. Nemzeti megegyezésre van szükség, ezt pedig úgy lehet megteremteni, ha közösen dolgozunk ki egy olyan rendszert, amit pártokon átívelően mindenki elfogad és évtizedekig működőképes. Mert ebben az esetben jöhet bár kormányváltás, legyen bár új a szakszervezet vezetője, legyen bár új az iskolaigazgató, de a cél, a módszer, az irány marad! Beszéljünk végre egy nagy közös aszalnál, és jussunk közös álláspontra! Az Együtt kész részt venni ebben.

Budapest, 2016. március 2.
Szabó Szabolcs (Együtt) országgyűlési képviselő, a Kulturális Bizottság tagja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.